z Davle do Davle

Krásnou cestu údolím řeky Sázavy je nejlepší začít u nádraží v Davli. Má to velkou výhodu, u nádraží je pakování zdarma 

nádraží Davle

Po pravém břehu Sázavy půjdeme až do Pikovic. V Pikovicích přejdeme most přes Sázavu a budeme pokračovat po levém břehu Sázavy po zelené značce NS Medník.

Po pravé straně jsou krásné louky. 

Po cestě půjdeme přes Klimentovu vyhlídku a Raisovu vyhlídku . Kousek za Raisovou vyhlídkou budeme pokračovat po červené značce po Posázavské stezce.Hezký pohled je ze Žampašské vyhlídky. Z vyhlídky můžeme obdivovat Žampažský viadukt. Za jezem je lepší uhnout z červené značky na neznačenou cestu u řeky. Pokud neuhneme, nic se nestane, ale cesta bude delší a hlavně horší – po asi kilometru vede po silnici.

Cestou půjdeme okolo dvou hospod – U Hastmana a u Dvou pádel – obě doporučuji přejít. Za hospodou u Dvou pádel zahneme na most přes Sázavu. Za mostem zahneme do prava a dojdeme k vesnické hospodě U Vemenáče. Je to asi nejlepší hospoda po cestě, ale pokud máte rádi dobré jídlo, tak je lepší si vzít svačinu.

U pomníčku zahneme doleva na zelenou značku NS Jílovské zlaté doly.

Stezka nejdříve vede podél řeky a za chvilku začne stoupat k k železničnímu viaduktu Žampach.

A za chvilku začne stoupat k nejvyššímu viaduktu v ČR – železničnímu viaduktu Žampach. Viadukt je monumentální a funění do kopce za to stojí.

V Dolní studené odbočíme na modrou turistickou značku a budeme pokračovat výstupem do kopce. Za to nás čeká na kopci krásný výhled na louky.

V Lukách pod Medníkem se odpojíme z modré značky a zkratkou se vydáme po červené turistické značce. Krátce na to narazíme na žlutou značku a konečně se vydáme na vyhlídky na řeku Sázavu.

 

První je vyhlídka Třeštibok a druhá je Hadí skála. Výhled na Sázavu je úchvatný.

Pokračujeme po žluté značce až do Petrova k větší silnici 104 na které přejdeme na zelenou značku. Po zelené jdeme až do Záhořanského dolu, kde se dáme doleva na modrou značku. Projdeme chatovou oblastí až zase narazíme na Sázavu. Podél Sázavy se vrátíme k nádraží v Davli.

Celá trasa je na sdílené mapě z webu mapy.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *