Z nádraží Holešovice do Kralup

Nádraží Holešovice bylo výchozím bodem našeho prvního putování na Říp. Bylo to na podzim a v hrozném dešti. Letosbyly Holešovice na řadě až druhý den, začátek druhé etapy. A počasí mnohem lepší – velikonoční.

nádraží Holešovice

Na začátku Trojský most a pak hned na cyklostezku na pravém břehu Vltavy. Po ránu je prázdná a tak jsme šli v pohodičce kolem Trojského zámku a pod zoologickou zahradou.

Napojili jsme se na červenou trasu Via Czechia-středozemím. Po levé straně jsme viděli takové perly architektury jako např. hotel Internacional, dříve Družba ve stylu ve stylu socialistického realismu. Určitě ho znáte z filmu Šakalí léta.

Cesta kolem Vltavy byla tentokrát moc příjemná. Ale to asi musela být, protože počasí při našem prvním putování touhle stezkou bylo extrémně hnusné. Vytrvalý hustý déšť a zima. Takže tentokrát jsme si to moc užívali. Nemuseli jsme jíst řízek v pláštěnce ve stoje. Mohli jsme si dát venku pivo a řízek k tomu pohodlně sníst na lavičce.

V Zámkách se můžete svézt přívozem na druhou stranu, třeba na procházku do Stromovky. Přívozy jsou nejmladším dopravním prostředkem v pražské městské dopravě. A tohle je první novodobý přívoz, který se nachází na místě původního přívozu z 19. století. My jsme si přívoz jen vyfoti li a putovali dál.

Na cyklostezce Via Czechia-středozemím bylo hodně chodců a běžců. Cyklisti se chovali ohleduplně a až na vyjímky si nemysleli, že jedou Závod míru. Dokonce včas cinkali.

Kolem stezky jsou naučné tabulky o Sluneční soustavě. Na obrázku je zrovna Saturn a jeho měsíce.

Prošli jsme kolem zdymadla v Klecanech. Je to jako chaloupka na muřích nohách. Jsou na ní zaznamenány výšky hladiny Vltavy při povodních. Při povodni v roce 2002 dosáhla 9,37m voda nad normální hladinu.

Když jsme byli na úrovni Roztok, zrovna projížděl vlak, kterým jsme se minulý týden vraceli z Kralup. Dělali jsme totiž testovací výlet, jestli je trasa skutečně průchozí.

Konečně jsme dorazili do obce Husinec nedaleko je lom, do kterého se nesmí a pěkné zahradnictví Flos – máme od nich většinu rostlin na zahradě.

Pokračovali jsme dál překrásným údolím Vltavy až jsme dorazili k mostu přes Vltavu. Mohli jsme přejít Vltavu a jít po druhé straně, ale protože na začátku vede cesta těsně vedle železniční trati, zůstali jsme na pravém břehu Vltavy.

Na parkovišti před ÚJV Řež měli stylově označené sudy. Snad nejsou radioaktivní 🙂

A víte z čeho je název Řež?Buď řež jako pračka nebo nebo podle místa v řece, kde je“řezána voda“.

Na mapy.cz byla další cesta vyznačená jako uzavřená. To proto, že se tam zpevňuje břeh. Z fotek vidíte, že je tam lávka a bez problémů se to dá projít. Potkali jsme tam i několik bláznivých cyklistů. My jsme šli na jistotu, protože jsme trasu otestovali už o týden dřív.

Takhle vypadá širší část cesty. Ale jdeme dál a za hodinu jsme potkali maximálně jednoho turistu. Krása střídá nádheru.

Přiblížili jsme se ke Kralupům a začíná „smrdět“ vzduch a industriální krása, no fuj . Kralupy jsou snad nejošklivější město. Je to tam ještě ošklivější než v Náchodě.

Koho bolí nohy, může si odpočinout nedaleko přívozu. Ale je tu občas otevřené občerstvení, ale tentokrát nebylo. Nevadí, my jsme měli zásoby rumu.

Minuli jsme další zdymadlo v Dolanech. Stejně jako v Klecanech vzniklo ještě za Rakouska.

Cestou po cyklostezce míjíme železniční most a pozůstatek něčeho, asi původního mostu.

Cyklistická stezka nás dovede až do Kralup. Na konci stezky ve Chvatěrubech je vesnická hospůdka na místním hřišti – ceny jsou tu velmi, ale velmi příznivé. Určitě se zastavte. My jsme se ale těšili na večeři v hotelu Sport.

A jsme v cíli naší cesty. Přešli jsme přes Masarykův most, nakoupili zásoby na další den a pak už jen kousek do hotelu Sport. Trochu retro hotel, ale s milým personálem a dobrým jídlem. Pořádná porce, ale po 25 km jsme s ní neměli problém. V hotelu Sport přespíme a další den pokračujeme dál směrem na bájnou horu Říp.

Pokračování cesty je v dalším příspěvku.

Celá trasa je na sdílené mapě z webu mapy.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *