1.den Lázně Gellert, tržnice a vánoční trhy

Už ( nebo až)  ve vlaku jsme koupili lístky na pátek do lázní Gellert. Lázně Széchenyi a Rudas už byly vyprodané. Po snídani jsme šli přes Ráday utca ( taková místní Stodolní) až k bazilice svatého Štěpána. Před bazilikou byly vánoční trhy, které mají být nejhezčí v Evropě. To asi  porotci nebyli v Praze, protože atmosféra Staroměstského náměstí je mnohem působivější. Tady jim to na náměstí kazí postranní komunistická stavba, takový panelák. Ve stáncích měli všechny možné dobroty a vánoční ozdoby. Nebyly tam žádné kýče. Ceny jako na vánočních trzích.

Přes ulici Váci jsme šli do tržnice, která je moc hezká architektonicky i tím, co tam prodávají. Jetu hrozně moc stánků – zelenina , ovoce – a hlavně paprika a česnek.  Dole prodávají i naložené zelí, okurky a různé pickles. Trřnici postavili v roce1897 a patřila k nejmodernějším na světě. Má kovovou konstrukci a vstupní bránu v neogotickém nádechu. Nejtypičtějším znakem budovy je střecha pokrytá barevnýni taškami z porcelánky Zsolnay v Pésci. Měli jsme už velký hlad, tak jsme si tam dali klobásu a zelný závitek plněný rýží a masem a kyselé zelí k tomu. Píšou, že se tu najíte luxusně. To bych netvrdila, ale najíte se tu dobře.

Potom jsme šli rovně přes most do lázní Gellert. Bylo to tam celé dost bludiště a docela málo skříněk na oblečení. Bazény s termální vodou byli moc příjemné. Byly vybudovány už na počátku 20. století, uvnitř jsou sloupy, vitrážová okna v secesním  art noveau stylu, mozaiky, porcelánové obklady Budovu tvoří dvě zrcadlové části. Do roku 2003 byly lázně rozděleny na dámské a pánské křídlo. V hlavní části je plavecký bazén, kam se smí jen s koupací čepicí. V bočních částek jsou bazény s vodou od 36 do 40 stupňů. To už je taková horká vana. Interiér je moc hezký a snad nebude postupně chátrat, protože hotel je trvale uzavřen. Vzhledem k tomu, že u umyvadel jsou otáčecí kohoutky, tak do renovace v poslední dob moc nedávají. Jeden bazén je i venku. Tam je teplota vody 36 stupňů a v zimě v něm není hned takové teplo. Není ale hned za vnitřním bazénem, takže hlavně cestou zpátky člověk vymrzne.  Ale aspoň jsme se ochladili a zašli jsme i do sauny. Ty mají propojené vedle sebe a nejvyšší teplota je v té poslední. V lázních jsme strávili přes čtyři hodiny.

Do bytu jsme šli pěšky přes most okolo tržnice. Dali jsme si takovou předvečeři ( sýr, klobása, salám a výborný zelný salát) a vydali jsme se na langoš a večerní vánoční trhy.

Nejlepší langoš byl vždycky ve stánku Retro langoš. Protože náměstí, kde stánek stál se předělávalo a stánky se musely zbořit, udělali si majitelé hned vedle restauraci. Teda spíš takový bufet. Bylo tam úplně plno, dlouhá fronta jako dřív před stánkem. Dali jsme si langoš se zakysanou smetanou, česnekem a sýrem a druhý se smetanou, sýrem a slaninou. Kečup neměli. Škoda, protože to těsto mají luxusní, ale smetana nás nějak nenadchla. Seděli jsme venku. Tu chvilku to šlo.

Potom jsme hledali ještě trhy na Szabadság tér, o kterých jsem se dočetla. Ale tam žádné nebyly. Krátce jsme se zastavili na trzích před Bazilikou. Bylo to hezčí než ve dne, protože všechno svítilo, ale bylo tam hrozně lidí. Je tam před vánocemi snad víc turistů než v létě.

Unavení jsme si dali výborné tokajské víno, zkoukli Majora Zemana a Ženu za pultem a šli jsme spát.

2 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *